Studenten zijn het niet eens met protestregels RUG en beginnen petitie

De Groninger Studentenbond (GSb) wil dat de Rijksuniversiteit Groningen de regels rondom demonstreren stopzet. De RUG kwam met de aangescherpte protestregels na de bezetting van vorig jaar april. Deze werd redelijk hardhandig beëindigd. De GSb vindt dat de regels in strijd zijn met de vrijheid van meningsuiting. Dat meldt OOG TV.

De nieuwe regels van de universiteit zorgen ervoor dat nieuwe demonstraties aan banden worden gelegd, dat zegt de GSb. Het bestuur van de universiteit vindt namelijk dat zulke acties steeds harder worden.

Verboden en huisregels 

De RUG voerde een verbod in op demonstraties na zeven uur ’s avonds, een verbod op ongeadresseerde flyers en een verbod op het verstoren van lessen en ceremonies. Studenten kregen huisregels opgelegd en moeten altijd het gesprek aangaan met het RUG-bestuur. Het universiteitsbestuur wil ook dat er niet meer gefilmd of gefotografeerd wordt tijdens een demonstratie. Maar nadat de U-Raad zich hier kritisch over uit liet is de regel alweer geschrapt.

In strijd met de vrijheid van meningsuiting 

De GSb is niet blij met deze ontwikkelingen. Ken Hesselink, voorzitter van de GSb, legt uit dat deze regels in strijd zijn met de vrijheid van meningsuiting en daardoor het recht om te demonstreren onder druk zet. Een onderwijsinstelling zoals de RUG moet juist de mogelijkheid geven voor discussies en demonstraties. En dat is met deze nieuwe regels volgens de GSb niet mogelijk.

Er is inmiddels een petitie gestart tegen de regels. “Met deze petitie hopen we te laten zien dat er meer mensen het niet eens zijn met de nieuwe regels”, aldus Hesselink.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk